Biografie

Karin Volmer is in 1964 geboren in Zwolle waar ze met bijzonder veel plezier vanaf haar 9e jaar pianoles had van Elena Brunovsky (uit zoals dat toen heette: Tsjechoslowakije) op de Zwolse muziekschool. Deze docent gaf haar heel ander repertoire dan de meeste Nederlandse docenten toen: geen Folk Dean, maar Russische en Tjechische methodes. De Russische is tegenwoordig in Nederland heel bekend (“Die Russische Klavierschule” uitgave Sikorski). Zo speelde Karin toen ze 11 jaar oud was geen Herman Nieland, maar Schostakovich, Chatchaturjan en Stravinsky. Dat heeft bijzonder veel invloed gehad op haar pianistische ontwikkeling. Maar bekende componisten als Bach, Mozart, Haydn en Beethoven kwamen ook aan bod. Al heel snel speelde ze veel samen met andere instrumenten (blokfluit, viool, cello, dwarsfluit, trompet, piano, zang). Op de middelbare school zat ze vaak wel 4 dagen per week op de muziekschool.

Als vanzelfsprekend ging ze dan ook in Zwolle naar het conservatorium waar ze les had van Rudy de Heus. Ook daar speelde ze heel veel samen met andere instrumenten (maar ook veel repertoire voor 2 piano’s). Na drie jaar stapte ze over naar het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam, waar ze toen les kreeg van Jan Huizing. Ze behaalde daar in 1989 haar diploma; aansluitend ging ze verder voor wat ze tegenwoordig “masters” noemen; dit deed ze bij de Russische pianist Naum Grubert en bij o.a. Tan Crone voor liedbegeleiding en diverse instrumentale docenten voor Kamermuziek aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag. Vooral haar docent Naum Grubert is ze bijzonder dankbaar voor wat hij haar geleerd heeft.
Daarnaast volgde ze lessen en masterclasses bij o.a. Willem Brons, Thom Bollen, Nely Ben-Or en Detlef Kraus. Ze kreeg kamermuzieklessen van oa John Harding, Mark Lubotsky en Istvan Parkanyi en begeleidde tijdens de zanglessen van o.a. Margreet Honig, Maarten Koningsberger, Cora Canne Meijer, Hein Meens, Meinard Kraak en Lucienne Bouwman.

Ze heeft concerten gegeven in Nederland, Duitsland, Tsjechië en Frankrijk en verleende diverse keren haar pianistische medewerking bij radio- en televisie uitzendingen. Bovendien heeft ze als pianist diverse masterclasses van zangers begeleid, zoals die van Kevin Smith, Gary Boyce, Manuela Ochakovski en George Emil Crasnaru.

Wat is het toch heerlijk om van je hobby je beroep te mogen maken!