Pianoles in Apeldoorn

Taart van Eefje, Valerie en Dennis voor mijn 47e verjaardag!

Zo werd de theorieles ter voorbereiding van het toelatingsexamen conservatorium wel heel erg gezellig.. Een taart van Eefje, Valerie en Dennis voor mijn 47e verjaardag!

De keuze van de juiste docent voor pianoles is belangrijk. Kwalificaties, klik en bereikbaarheid zijn allemaal zaken die meespelen. Karin heeft in de ruim 10 jaar dat zij in Apeldoorn woont een bloeiende lespraktijk opgebouwd (in Apeldoorn-West).

Toen ze in 2004 in Apeldoorn kwam wonen, werd ze lid van de SPMA (Samenwerkende Particuliere Muziekdocenten Apeldoorn). Dit is een initiatief van Ineke van Jaarsveld- Kevelam, Bert van Jaarsveld en Loes Hartjes, dat al sinds 1993 in Apeldoorn bestaat uit bevoegde docenten in bezit van een conservatorium diploma.

Als nieuwe docent kreeg Karin al snel via Ineke de eerste pianoleerling toegeschoven en van het een kwam het ander. Later zal blijken, dat “samenwerken” veel vaker zal voorkomen bijv. via het samenspelen van leerlingen met andere instrumenten van andere spma-docenten, het begeleiden van hun leerlingen en koren. Ook onderling samenspel van de docenten zoals op de diverse docentenconcerten (bijv. in Coda en in de Apenheul).

Al ruim 25 jaar heeft Karin ervaring met lesgeven. Zowel kinderen als volwassenen (ook volwassen beginners!) geeft ze met veel plezier les. Pianoles is heel persoonlijk. De achtergrond van de leerling en de klik met de docent zijn belangrijk en natuurlijk ook de wensen en doelstellingen. Iedere leerling is uniek en heeft zijn of haar eigen mogelijkheden. Zo wordt er altijd eerst een gratis kennismakingsles afgesproken. Hierin krijgt de leerling idee van hoe de lessen gegeven worden en kan er eventueel overlegd worden wat de wensen van de leerling zijn. Voor Karin is het de uitdaging om er op een ontspannen manier zoveel mogelijk uit te halen. Tijdens de pianoles is er ook ruimte voor samenspel; bijvoorbeeld piano vierhandig, maar ook samenspel met andere instrumenten of met zangers. Er zijn gemiddeld twee keer per jaar informele uitvoeringen bij haar thuis, waarbij leerlingen mogen (niet moeten) spelen. Karin onderhoudt geregeld contact met docenten aan diverse conservatoria en houdt haar kennis actief en up-to-date. Ook bij de voorbereiding voor toelatingsexamens conservatorium kan Karin je uitstekend begeleiden.

Naast voorspeel- middagen en avonden bij Karin thuis bestaat via de SPMA (Samenwerkende Particuliere Muziekdocenten Apeldoorn) waar Karin lid van is, regelmatig de mogelijkheid om voor te spelen op andere locaties. Ook de samenwerking met docenten is interessant. Zo kunnen leerlingen ook met andere instrumenten samen spelen of zangers begeleiden. Inmiddels al een paar jaar is de pianozaak Clavis gehuisvest in Apeldoorn; ook daar heeft al eens een voorspeelavond plaatsgevonden. Daarnaast doen haar leerlingen regelmatig mee aan voorspeelactiviteiten zoals bijv. de Rotterdamse Pianodriedaagse, Prinses Christinaconcours en het Quintus Pianofestival in Kampen. In november zal een leerling van Karin meedoen met het project van de pianist Lang Lang in de grote zaal van het concertgebouw in Amsterdam.

Jonah
Jonah tijdens het Prinses Christinaconcours 2013

In oktober 2012 speelde een aantal leerlingen tijdens de Cultuur Brunch in het Coda Museum dat rechtstreeks uitgezonden werd door RTV Apeldoorn.